zaterdag 21 maart 2009

Zo Bereken Je De Maximale Hypotheek

Jouw maximale hypotheek uitrekenen is niet makkelijk. Omdat er zoveel variabelen zijn kun je er geen simpele formule op los laten. Toch zijn er best manieren om je maximale hypotheek te berekenen.

Als mensen op een feestje willen vertellen dat ze iets weten over hypotheken wordt er vaak gezegd dat je '5 keer je jaarinkomen kan lenen'. Maar nauwkeurig is anders. In bepaalde omstandigheden kun je dat bedrag inderdaad lenen, maar in jouw situatie kun je misschien 4 keer je jaarinkomen lenen, of 7 keer!

Een rekenmachine op Internet kan dan ook geen zinnig advies geven over wat jij maximaal aan hypotheek kan krijgen. Niet omdat de gegevens niet kloppen, maar omdat er gewoon te weinig gegevens ingevoerd worden. Ook wordt er door een machine geen rekening gehouden met jouw situatie in de toekomst. Hoe lang wil je wonen in het huis dat je koopt? Gaat je gezinssituatie nog veranderen? Gaat je inkomen flink veranderen de komende tijd? Allemaal dingen waar rekening gehouden mee moet worden.

Uiteraard speelt je inkomen een grote rol bij het berekenen van je maximale hypotheek. Een hypotheekadviseur moet rekening houden met het percentage van je inkomen dat je besteed aan woonlasten.

Elke bank bepaalt zijn eigen grenzen voor wat betreft die verhouding tussen maandlast en inkomen, maar je moet ook voor jezelf beslissen wat je maximaal kwijt wilt zijn aan woonlasten. Het is het beste om met een hypotheekadviseur contact op te nemen die je een complete offerte kan voorleggen, inclusief alle kosten. Alleen op die manier weet je precies wat het je gaat kosten. Dan kun je met een gerust hart de beslissing nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten