zondag 6 september 2009

De looptijd van een goedkope hypotheek

Aanbieders van hypotheken vermelden maar zelden wat de looptijd is.Dat aanbieders het accent leggen op hoe laag je maandlasten bij hen zullen zijn, wil niet zeggen dat je ook het meest goedkoop uit bent. Omdat de af te sluiten hypotheek andere verplichte producten met zich mee brengt, kunnen lage maandlasten in een advertentie genoemd worden.

Ook is het belangrijk voor welke periode de rente van de goedkope hypotheek vaststaat.Vooraf moet je ook weten welke voorwaarden en prijzen gelden nadat de rentevast periode van je voordelige hypotheek is verstreken.De looptijd van de voordelige rente gaat vaak niet gelijk op met de looptijd van je hypotheek.

Bij verschillende leningen geldt ook dat de looptijd van de genoemde voordelige rente verschilt van hoe lang de lening loopt.Bij de aanbiedingen van diverse voordelige financi�le producten moet je dus alert zijn en de looptijden uit elkaar blijven houden. Indien in de aanbieding van een goedkope hypotheek of lening een renteopbrengst is verwerkt voor een te koppelen spaarproduct zal ook hier naar de looptijd gekeken dienen te worden.

Het aanbod om tegen een gunstig spaartarief te gaan sparen om een lening over een bepaalde periode af te kunnen gaan lossen, met de opbrengst van het spaarproduct, kan aantrekkelijk uitzien.Als de rente voor het spaarproduct niet over de gehele looptijd van de af te sluiten hypotheek of lening vast blijkt te staan dan kan de goedkope aanbieding een nachtmerrie opleveren.Door een niet vast staand rendement op het aangeboden spaarproduct en het verlagen van de rente voor een volgende periode zou dat kunnen betekenen dat de opbrengst onvoldoende zal zijn de hypotheek of lening af te gaan lossen.

Een hypotheekafnemer of lener komt zo uiteindelijk in de schuld door het zogenaamd voordelige financi�le product. Op het einde van de rit zal dan in veel gevallen naar een herfinanciering gezocht dienen te worden om de schuldrest van je goedkope lening of hypotheek af te lossen.De herfinanciering zal dan dienen te gebeuren middels het afsluiten van een minder goedkope hypotheek of lening.Daarnaast zijn niet al te lage notariskosten vaak ook nog eens onderdeel van het opnieuw laten financieren van je schuld door afsluiting van een hypotheek.

Bij het bepalen van hoe voordelig een lening is, komt dus meer kijken dan het bekijken van de rente en aflossing. Ook de premies voor verzekeringen en opbrengsten van spaarproducten zijn een wezenlijk belangrijk onderdeel van de goedkoopste hypotheek of lening om uit te zoeken.De fiscale aspecten en de inhoud van de toe te passen voorwaarden zullen het niet makkelijk maken om voor de meest goedkope hypotheek of lening te kiezen.

Ben je geinteresseerd in hypotheken en zo, lees er meer over op de link in dit artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten