zondag 31 mei 2009

Een goedkope lening voor beginners

Als je gaat lenen wil je natuurlijk de goedkoopste lening nemen. Dat willen we allemaal. De reden ligt voor de hand. Bijna niemand weet tegenwoordig hoe een lening in elkaar zit en hoe de leningen van elkaar verschillen. Daarom legt elke aanbieder de nadruk op het krijgen en hebben van de laagste rente.

Er speelt echter heel wat meer mee bij de keuze voor een lening als alleen maar de laagste en goedkoopste rente. Er zijn veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Als je de goedkoopste lening wilt moet die ook op lange termijn goedkoop zijn. Niet alleen op korte termijn met een laag rentetarief. Als je een lage rente geadverteerd ziet hoeft het dus echt niet echt goedkoop te zijn. Soms zie je advertenties met rentetarieven die belachelijk kort gelden. Als die rentevastperiode afloopt schiet de rente naar variabel en meestal omhoog.

Als de rente omhoog schiet dan gaan de maandlasten natuurlijk ook omhoog. De goedkoopste lening blijkt dan uiteindelijk toch bepaald niet de goedkoopste lening te zijn. Daarom moet je altijd ervoor zorgen dat je over een lening geadviseerd wordt op de lange termijn. Veel adviseurs zullen schermen met de lage rente en daarna een \'historisch rendement\' laten zien. In die voorbeelden is een variabele rente erg voordelig. Terwijl het meestal toch echt niet de voordeligste was.

Soms ben je beter af door je rente langere tijd vast te hebben. Uiteindelijk wil je toewerken naar het punt dat je jouw lening hebt afbetaald. De lening lijkt dan niet alleen hartstikke goedkoop, maar is het in werkelijkheid ook nog. Het is dan ook de goedkoopste lening!

De hoeveelheid rente die je betaalt is direct proportioneel met de hoeveel zekerheid die je inbouwt. De kans dat er eens wat fout gaat met wat je doet neemt natuurlijk ook toe naarmate het risico vergroot. Hou je in bij het gokken op rente en rentevast tijden. Lage maandlasten zijn misschien wel erg verleidelijk, maar pas op dat je niet jezelf in je vingers snijdt door hiervoor te gaan.

Wil je meer weten over goedkope leningen en hoe je de goedkoopste lening krijgt, kijk dan op het Woning Informatie Centrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten