zaterdag 30 mei 2009

Negatieve BKR coderingen de baas

Met een negatieve BKR registratie loop je vaak tegen hogere tarieven voor diensten aan als andere mensen. Vooral als je een lening wilt nemen. De opties die beschikbaar zijn voor een financiering met een negatieve BKR zijn beperkt. Een aantal opties zijn sowieso afgesloten. De vormen die overblijven zijn weer duurder met BKR als dat je geen BKR registraties had.

Door het te laat betalen van facturen krijg je BKR coderingen. Ofwel, het niet nakomen van je betalingsverplichting. Nogal wat bedrijven haasten zich om BKR scores in te schrijven. Bedrijven die er bijzonder snel mee zijn om in te schrijven zijn de postorder branche en de telecom branche. Omdat zij veel met wanbetaling te maken krijgen zetten ze alles ook zo snel mogelijk in werking.

Wanneer je weleens een deurwaarder op de stoep hebt gehad is dat een mogelijke indicatie voor een BKR notering. Let op, we zeggen niet dat het zo is. Maar het is mogelijk. Je BKR rapport is op te vragen bij elke bank, zodat je het zeker kunt weten. Voor een paar euro vragen zij het op en het wordt dan naar je thuisadres gestuurd. Dit is een service van alle banken, dus het maakt niets uit welke bank je kiest.

Een BKR registratie heeft een coderingsnummer dat je ziet staan op het rapport. De codering bestaat uit de A en een cijfer, bijvoorbeeld A1 of A2. De codering is ernstiger naarmate de hoogte van het cijfer oploopt. Een BKR registratie blijft staan tot 5 jaar na het betalen van een schuld. Veel mensen geloven dat die 5 jaar meteen begint als de codering wordt ingeschreven. Dit klopt niet, want het draait om het moment van afbetaling.

Neem de moeite om het rapport nauwgezet na te kijken. Het is niet uitzonderlijk dat er foute coderingen instaan. Sommige bedrijven melden coderingen niet af of laten ze veel te lang doorlopen. Door registraties eraf te halen kan het je weer een hoop schelen als je dadelijk een lening gaat aanvragen. Nachecken levert in dit geval vaak voordeel op.

Wil je meer weten over het bkr en de gevolgen van een negatief bkr beeld, kijk dan op www.woninginformatiecentrum.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten