zaterdag 30 mei 2009

Hoeveel kan ik lenen

Misschien heb je je al eens afgevraagd hoeveel je kunt lenen. Ondanks de logica van de vraag, zou je nou net een andere vraag moeten stellen. De belangrijkste vraag, en de vraag die je eigenlijk moet stellen; hoeveel kan ik op een verantwoorde manier lenen.

Het lijkt misschien alsof je schooljuffrouw het ook zou kunnen vragen, maar het is wat het is. Want er zijn heel wat kredietverstrekkers die er nog steeds geen probleem inzien om je meer financiering te geven als eigenlijk verantwoord is. Op TV hebben veel programma\'s het hierover. Families en gezinnen die leenden en leenden, tot ze niet meer uit het dal kwamen.

Geldverstrekkers en financiƫle mensen proberen nu, achteraf, met excuses te komen. Er wordt bijvoorbeeld een slogan gelanceerd over de kosten van geld lenen. Maar dat is nogal laat. Zoals bij alles is er ook een cyclus bij kredieten. Op een gegeven moment krijg je heel makkelijk krediet en dan worden de normen weer een stuk strakker. En zo gaat het, net als de seizoenen, altijd maar weer.

Het uitstellen van een lening is misschien een vreemd idee, maar soms is het wel beter. Want als je zometeen een bepaald getal te horen krijgt, dan is dat de standaard waarmee je vanzelf werkt. Je hebt dan je eigen lat gelegd en je wilt niet daaronder gaan zitten. En dat heeft weer tot gevolg dat je soms meer leent als eigenlijk goed is. Of dat je meer voor spullen uitgeeft dan noodzakelijk. Het is vaak genoeg zo dat iemand een keuken koopt van twintigduizend euro, omdat hij zoveel kon lenen. Terwijl een keuken met iets minder snufjes en gadgets ook prima was geweest. En dat is nou ook het gevaar als je gaat kijken naar leningen en prognoses van leningbedragen.

Voor je kiest voor een bepaalde lening, duik in dit vakgebied. Ga altijd van te voren na hoe je terug gaat betalen. Als je grote bedragen gaat lenen, die je niet eens bij elkaar verdient in een jaar, denk er dan nog eens over. Een schuld is heel gauw gemaakt, terugbetalen duurt wat langer. Lenen lijkt soms wel een gedwongen iets. In werkelijkheid ben je maar zelden echt gedwongen om een lening te nemen.

Als je meer wilt weten over leningen, of je wilt het antwoord op de vraag; hoeveel kan ik lenen, kijk op Woning Informatie Centrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten