maandag 13 juli 2009

2e hypotheek

Bij het afsluiten van een 2e hypotheek is het een zaak om goed te letten op de totale looptijd van deze hypotheekvorm. Een van de belangrijkste zaken is het doel waaraan je het geld uit de 2e hypotheek aan gaat besteden. Of je de te betalen rentes van de 2e hypotheek van de belasting mag gaan aftrekken hangt vooral af waaraan je het op te nemen geld uitgeeft. Vaak is het niet oninteressant om eens de akte van een lopende hypotheek even boven tafel te brengen om te bekijken of die akte eventueel mogelijkheden heeft tot een heropname.

Grotere verbouwingen die je gaat financieren met een 2e hypotheek kunnen best een looptijd van 25 jaar of meer hebben. Indien het op te nemen geld is voor de besteding aan woningaanpassingen moet je opletten dat de looptijd niet langer is dan de levensduur. Stel dat je het voornemen hebt om de bestaande keuken te gaan vervangen dan is het niet uitgesloten dat je over een jaar of 10 de keuken wederom wenst te vervangen. De 2e hypotheek zul je dan gaan afsluiten met een 10 jarige looptijd. Als je de gelden aan andere doelen gaat besteden dan dien je te kiezen voor een 2e hypotheek met een looptijd die daar tussen blijft liggen.

Ook is het mogelijk dat je een 2e hypotheek wenst op te nemen voor aanschaf van nieuwe meubelen of een nieuwe auto. Dan heb je het over zogenaamde consumptieve besteding van de 2e hypotheek. Je dient in dit geval zeker op te letten dat je een 2e hypotheek niet langer laat lopen dan de levensduur van de aan te schaffen producten.

Bij het opnemen van een 2e hypotheek met een consumptief doel zul je er rekening mee dienen te houden dat rentes niet voor fiscale aftrek in aanmerking komen. Een bruto maandlast zal hier dan ook gelijk je netto maandlast zijn. In deze situatie zul je dan extra dienen te letten op de mogelijkheid van een kortere duur van de lening.

Vaak is er ruimte in de akte van de al lopende 1e hypotheek. Dat wil zeggen dat het openstaande bedrag van de 1e hypotheek lager is dan de destijds ingeschreven hoofdsom. Bij het hebben van deze ruimte doe je er je eigen voordeel mee de gelden voor 2e hypotheek uit deze inschrijvingsruimte te halen.

Wil je meer weten over een 2de hypotheek en alle voor- en nadelen hiervan, kijk op het artikel in de hyperlink om hier wat verder op in te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten