zondag 5 juli 2009

Variabele rente

Bij een variabele rente spreken we over een product van geldleningen waarbij geen afspraak gemaakt is voor een vaste renteperiode. Bij veel banken lokt men klanten met zeer lage tarieven voor meerdere vormen van hypotheken en overige kredietsoorten. In veel gevallen zal het dan gaan om het tarief van kredieten met een variabele rente. Voordat je gebruik gaat maken van dit soort voordelige aanbiedingen is het wel een zaak om de geldende regeltjes te bestuderen. Het kiezen van een variabele rente kan nogal en groot verschil uitmaken als je een hypotheek gaat uitkiezen. Er zijn diverse vormen van hypotheken die geen mogelijkheid kennen om de keuze voor een variabele rente te maken. Het voordeel van het momenteel laag staand euribor rentetarief zal niet door iedere financiële instelling aan de klant worden gegeven.

Het tarief van variabele rente op leningen en hypothecair krediet betekend dat een geldverstrekker op vaste dagen in alle maanden of alle kwartalen de rente kan gaan aanpassen naar het alsdan geldend tarief. De banken maken dan voor iedere nieuwe periode bekend hoe hoog het rentepercentage dan zal zijn. Zonder verdere tussenkomst of inspanningen van jouw kant zal dus geheel vanzelf het rentetarief aangepast worden in de gepubliceerde rente. De aanpassingen gebeuren dan dus geheel automatisch.

Door de grote concurrentie onder de verschillende aanbieders van leningen en hypotheken is de variabele rente een gewild lokmiddel. Het verschil tussen variabele rente en rentes die langer vast gezet worden kan dan ook flink oplopen. Ook kun je met een variabele rente ook nog eens extra korting krijgen voor Nationale Hypotheek Garantie.

In de toe te passen voorwaarden voor financieringen en hypothecaire kredieten zul je veel verschillen aantreffen. In veel gevallen zullen de financiële instellingen uitgaan van het euribor tarief. De klanten dienen dan ook verschillende opslagen bovenop het tarief te voldoen voordat je exact uitkomt op de daadwerkelijk te betalen variabele rente. Op het moment zijn de rentestanden binnen de financiële markten historisch laag doch nagenoeg de gehele bankwereld misbruikt de variabele rente als extra bron van inkomsten. Ondanks verlagingen van de variabele rente door de Europese Centrale Bank zullen veel bankinstellingen deze verlagingen niet doorgeven aan hun klanten.


Wil je meer weten over het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek met variabele rente, kijk dan op Mijnadviseur voor meer info.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten